Indeklimaet – derfor er det så vigtigt at holde styr på luftkvaliteten

Man kan ikke se luften på kontoret, men med en smart Co2 alarm ved man, hvornår der skal luftes ud.

De seneste år er nye former for teknologi begyndt at dukke op i hjem, undervisningslokaler og på arbejdspladser. I hjørnet af rummet finder man ofte en lille maskine med en skærm, der pludselig kan begynde at afspille en alarm. Danskerne er nemlig i stigende grad begyndt at gå op i indeklimaet, og det er der mange gode grunde til. I dette indlæg giver din kilde til information – DGA 10 – en forklaring af indeklimaets betydning og gode råd til, hvordan du kan holde bedre styr på luftkvaliteten.

Hvorfor er indeklima så vigtigt for os mennesker?

I løbet af den seneste årrække er vi mennesker blevet meget klogere på betydningen af indeklima. Det kan blandt andet forklares med en stor mængde af ny forskning, hvor undervisningslokaler og arbejdspladser er blevet undersøgt for at finde konsekvenserne af et dårligt indeklima. Det viser dig, at et dårligt indeklima kan have negative konsekvenser for både krop og sind.

Meget af denne forskning er rettet mod koncentrations- og indlæringsevnen hos dem, der befinder sig i et rum over længere tid. Som du nok ved, så indånder vi luften for at få ilt, men ved hver udånding puster vi en stor mængde Co2 tilbage ud i rummet. Faktisk kan mennesket i gennemsnit udånde op imod 350 liter Co2 på en helt normal dag. Derfor kan Co2-niveauet i et rum hurtigt blive for højt, hvis der eksempelvis er mange studerende/elever i et undervisningslokale – eller mange medarbejdere i samme kontorfællesskab.

Udenfor indeholder luften også Co2, som måles i “parts per million”, altså hvor mange Co2 partikler der findes i en million luftpartikler. Når mange mennesker trækker vejret i samme rum, så kan Co2-niveauet hurtigt stige til 100 ppm, hvilket kan nedsætte indlæringsevnen med helt op til 20 procent, hvis man ikke får luftet hurtigt ud.

Herudover kan dårligt indeklima have sundhedsmæssige konsekvenser og lede til hovedpine, irritation i næse og svælg samt træthed/uoplagthed. Hvis man vil sikre de allerbedste vilkår for sine medarbejdere, studerende eller familien i hjemmet, er det derfor en god ide at være opmærksom på niveauet af Co2 i luften.

Brug teknologiens til at sikre det sunde indeklima

I dag er der heldigvis mange hjælpemidler, der kan hjælpe dig med at sikre et sundt indeklima for familien, elever eller medarbejdere. Mange forhandlere landet rundt sælger forskellige udgaver af en smart Co2 alarm og monitor. Det lille stykke elektronik er utroligt nemt at bruge, da man bare skal sætte batterier i og placere Co2 alarmen i rummet. Herefter måler den smarte maskine luftkvaliteten konstant, så man altid kan kigge på displayet for at blive klogere på luftkvaliteten lige nu.

Midt i en travl hverdag på kontoret eller i klasselokalet kan man dog hurtigt glemme at kaste blikket på den smarte maskine. Derfor har den også en smart alarm, som begynder at hyle, hvis Co2-niveauet bliver højere end det angivne maksimale niveau. Når alarmen hyler, så ved man, at det er tid til at lufte grundigt ud og holde en pause.

Populært på kontorer og i undervisningen

Som vi nævnte i starten af dette indlæg, er disse maskiner begyndt at dukke op mange steder i vores samfund. Det gælder særligt for undervisningslokaler på alle niveauer af det danske undervisningssystem, hvor undervisere og lærere vil sikre, at elever/studerende har de bedste muligheder for at lære. Med alarmen ved underviseren med sikkerhed, hvornår det er tid til en pause, hvor alle forlader lokaler og åbner vinduerne på vid gab. Bare fem minutter med grundig udluftning kan nemlig gøre underværker for indeklimaet.

Det er dog ikke kun i undervisningslokalerne, hvor Co2 alarmer er blevet populære. Det gælder også for kontorer landet over. I løbet af den seneste årrække har et hav af kontorer revet væggene ned og ombygget til åbne kontorfællesskaber, hvor mange kontorpladser deler de samme fire vægge. Udviklingen skal i teorien gøre samarbejde og kollegialt samarbejde stærkere, men det har også en klar effekt på indeklimaet. Pludselig er det ikke kun få mennesker, der ånder ud i samme rum. Derfor er mange erhvervsdrivende blevet glade for disse løsninger, der giver en klar melding, når det er tid til at lufte ud.

Indlæring og koncentration er ikke kun vigtige på skolebænken. Det moderne arbejdsmarked kræver medarbejdere, som er klar til at lære nye systemer og processer løbende. Samtidig kan koncentrationsevnen have en direkte effekt på effektiviteten på arbejdspladsen, som kan have en stor effekt på bundlinjen. Derfor er den moderne erhvervsdrivende i stigende grad opmærksom på det indeklima, som medarbejderne arbejder i hele dagen. Her kan en Co2-alarm være et godt værktøj med betydning for trivsel, sygefravær og omsætning i virksomhederne.

Vi håber, at dette indlæg har givet dig en ny forståelse for indeklimaets vigtighed og en nem løsning, som du kan bruge til at sikre det sunde indeklima.

You may also like...