Grøn strøm: Sådan kan du gøre en forskel for klimaet

grøn energi fx fra vindmøller

Den grønne omstilling og bæredygtighed er i fokus, og forbrugerne vil rigtig gerne bidrage til mindre udledning af CO2 og leve mere klimavenligt. Men hvordan kan man som helt almindelig dansker og forbruger bidrage til den grønne omstilling, når det kommer til strøm? Det får du svaret på her, hvor vi går i dybden med, hvad grøn strøm er, hvordan det fungerer, og hvordan tilvalg af grøn strøm kan gøre en forskel.

Hvad er grøn strøm?

Grøn strøm er en samlet betegnelse for strøm, der genereres fra vedvarende energikilder. Det dækker over både vindenergi fra vindmøller, solenergi fra solcelleanlæg og vandenergi fra vandkraftværker. Cirka 80 procent af den danske strøm kommer fra en vedvarende energikilde, mens resten fortsat kommer fra fossile brændstoffer.

Målet i Danmark er, at vi i 2030 har reduceret vores CO2 udledning med 70 procent sammenlignet med udledningen i 1990.

Hvad skal man gøre for at få grøn strøm derhjemme?

Et vigtig skridt på vejen mod et mere bæredygtigt Danmark er at vælge grøn strøm hos sit elselskab. Jo flere, der tilvælger grøn strøm, des større bliver efterspørgslen, og det bidrager samlet til mindre CO2 udledning.

Kan man være sikker på at få 100% grøn strøm?

Elnettet i dag består af en blanding af grøn strøm og “sort” strøm. Selvom man tilvælger grøn strøm, kan man ikke være 100% sikker på, at præcis den strøm, der kommer ud af ens egen stikkontakt, kommer fra en vindmølle, solcelleanlæg eller vandkraftværk. Dog køber elselskabet grønne certifikater svarende til dit elforbrug. I praksis betyder det, at du ved at købe grøn strøm sikrer, at elnettet indeholder grøn strøm svarende til dit forbrug. Så længe elnettet består af strøm fra vedvarende energikilder og fossile energikilder, er det ikke muligt for nogle elselskaber at garantere, at præcis den strøm, der kommer ud af din stikkontakt, er grøn.

Nogle elselskaber tilbyder produkter, hvor man ikke kun er garanteret, at ens strømforbrug er dækket af grønne certifikater. Nogle vælger også at tilbyde grøn strøm + CO2 kompensation.

Hvilken forskel gør det for klimaet, hvis man tilvælger grøn strøm?

Det kan gøre en stor forskel for klimaet, hvis du vælger grøn strøm. Du bidrager nemlig til en øget efterspørgsel, og jo flere der tilvælger det, des større er mængden af grøn energi i det samlede elnet. Dermed reducerer du også mængden af “sort” strøm i elnettet. Du bidrager derfor til, at Danmark får reduceret den samlede udledning af CO2.

You may also like...