6 råd til dig, der lider af tandlægeskræk
350.000 danskere lider af tandlægeskræk og har det derfor med at udskyde eller droppe tandlægebesøget. Det kan dog få store konsekvenser, hvis ikke man tager til tandlægen. Derfor giver vi dig her 6 gode råd, hvis du lider af tandlægeskræk.
1. Vælg en tandlæge, du har tillid til
Først og fremmest er det vigtigt, at du vælger en tandlæge, du har tillid til. I Danmark er der frit tandlægevalg, så du kan bare ringe til den, du ønsker, og så bliver dine informationer, journalser og røntgenbilleder overflyttet. Det kan selvfølgelig være svært at vide, om man har tillid til en tandlæge, man aldrig har mødt eller været hos. Hør derfor dit netværk, læs anmeldelser og undersøg tandlægerne på nettet. TBT – Tandlægerne Brønshøj Torv tager fx tandlægeskræk meget alvorligt og bruger gerne tid på at lytte og respektere patienternes særlige ønsker. Derudover tilbyder de at holde de nødvendige pauser under vejs, ligesom de tilbyder smertefri bedøvelse eller overfladebedøvende salve. Derudover er det også muligt at få beroligende medicin inden.
2. Book en tid tidligt på dagen
Det er dog ikke alt, som tandlægen kan gøre noget ved. Derfor er det en god ide, at du selv sørger for at booke en tid tidligt på dagen. På den måde skal du ikke gå og være nervøs en hel dag.
3. Hav gerne en ledsager med
Det kan også være en god ide at have en ven eller et familiemedlem med til tandlægen, hvis man lider af tandlægeskræk. Det er helt OK, og selvom man er voksen, må man selvfølgelig gerne have en med sig.
4. Tag noget musik og et par høretelefoner med
For nogle tandlægepatienter med tandlægeskræk er lydene ekstra ubehagelige og skræmmende. Derfor kan det være en god idé at tage et par høretelefoner med, så du kan høre musik eller podcast, mens tandlægen ordner det, der skal ordnes.
5. Fortæl tandlægen, at du lider af tandlægeskræk
Allerede når du booker tid, kan du med fordel oplyse, at du ikke er glad for at gå til tandlægen. På den måde ved tandlægen på forhånd, at det kan blive nødvendigt med lidt ekstra tid. Derudover kan det være en god idé at fortælle tandlæge det, når du møder op. Så kan I få en grundig snak om, hvad der skal ske, hvad der skal laves, og hvordan I bedst sammen kommer igennem behandlingen.
Og det fører videre til det sidste punkt.
6. Lav klare aftaler med tandlægen
Når du fortæller tandlægen, at du lider af tandlægeskræk, skal du sørge for at lave klare aftaler. Aftal fx hvor meget du vil vide om behandlingen undervejs. Nogle med tandlægeskræk kan bedst lide at følge med i det hele og vil vide præcis, hvorfor tandlægen gør det ene og det andet – nogle vil endda have et spejl, så de kan følge med. Andre derimod vil helst ikke vide det. Gør det derfor klart, hvad du selv foretrækker, og fortæl det.
Det kan også være en idé at lave en aftale om, at tandlægen stopper og holder pause, når du tager hånden op. Når man har tandlægeskræk kan det virke rigtig ubehageligt, at man ikke har kontrol, og derfor kan det være rart med en mulighed for time out.
Seneste Kommentarer